Regie: Alejandro González Iñárritu
Met: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Lukas Haas
In 1820 loopt een huidenruilhandel compleet uit de klauwen als de expeditie behoorlijk wordt uitgedund door een indianenstam op oorlogspad. Spoorzoeker Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) overleeft het ternauwernood, maar wordt daarna te grazen genomen door een grizzly-beer.
Hij wordt voor dood achtergelaten door een achterbakse collega, maar die onderschat de veerkracht... en vooral de wraakzucht van Glass.
Over de maker
- Toen Alejandro González Iñárritu (1963) 21 was, werkte hij als dj bij een van Mexico’s best beluisterde radiostations. Een bijbaantje, want intussen studeerde hij theater en film. Hij was een tijdje baas van een tv-bedrijf, voordat hij zijn eigen reclamebedrijf startte.
- Een aantal van zijn commercials kun je terug zien in zijn doorbraakdebuut Amores Perros uit 2000.
- Drie jaar later maakte hij met 21 Grams zijn eerste Engelstalige film.
- Daarna volgde drie films met een B (da's heel wat anders dan B-films natuurlijk!): Babel, Biutiful en Birdman.
- Birdman was goed voor vier Oscars, waaronder die voor beste film én beste regie, en The Revenant won 3 van die beeldjes!
Twee directors
Op de meeste filmsets lopen twee director's rond. Naast de regisseur is er ook nog zoiets als de director of photography, oftewel de cinematographer of, weinig respectvol, 'cameraman'. En die is minstens (zo niet meer) bepalend voor de look van een film. De d.o.p. van The Revenant is Emmanuel Lubezki. Lubezki is een van de allerbeste cinematografen ter wereld (hij won drie jaar op rij de Oscar, iets wat nog niet eerder gebeurde in de filmgeschiedenis), en hij is net als Iñárritu Mexicaan. Ze werkten al eerder samen aan Birdman, een sterk staaltje camerakunst omdat het net lijkt alsof die in één enkel shot is gedraaid.
Lubezki is ook de vaste cameraman van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón. Samen zijn ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het duizelingwekkende, dertien minuten lange openingsshot van Gravity. Ook het openingsshot van The Revenant is weer een behoorlijk lang aangehouden shot. Dat is een beetje de handtekening van Lubezki. Zo is zijn vier minuten durende shot middenin een rijdende auto uit Cuaróns Children of Men er ook eentje voor de recordboekjes. Lees ook wat een Nederlandse collega, Lennert Verstegen die o.a. Wolf draaide, over zijn grote voorbeeld zegt (bij tip 7)
Licht
Fotograferen is schilderen met licht, wordt wel eens gezegd. Nou, datzelfde geldt dan voor filmen natuurlijk! De kans is groot dat een van de alleringewikkeldste toeren die Lubezki & Iñárritu voor The Revenant uithaalden je misschien niet opvallen. De hele film is chronologisch gedraaid, en uitsluitend en alleen met natuurlijk licht. Er stonden dus geen lichtbakken of felle spots op de set opgesteld. Het effect is beeldschoon, maar het wordt eigenlijk nooit gedaan, omdat je dan maar een beperkt aantal uur kunt draaien. Lubezki hoefde maar één keer vals te spelen: bij het kampvuur-scène zorgde de wisselende wind voor zo'n vervelend en afleidend effect, dat hij toen een paar gloeilampen rond het vuur liet leggen. Maar dat is ook al het kunstmatige licht dat gebruikt werd: de rest komt van de zon, de maan, en kaarsen.
In het begintijd van de film was draaien met enkel daglicht overigens de normaalste zaak ter wereld. Toen had men nog geen felle filmlampen en was men afhankelijk van de zon. De eerste filmsets en studio's hadden dan ook een open dak. Het klimaat is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom de Amerikaanse filmindustrie, die in New York startte, begin vorige eeuw snel verhuisde naar het zonovergoten Los Angeles en Hollywood!